Utomhusbelysning


Under den mörkare delen av året är det inte bara tryggt utan även uppiggande med bra ytterbelysning i de miljöer vi vistas i och ser inifrån. Det finns massor av olika sätt att belysa fasaden, muren eller det vackra trädet i trädgården. Förutom att tillföra stil och atmosfär kan rätt belysning även förbättra säkerheten och minska inbrott risken. Beroende på vilken utelampa du väljer kan olika effekter uppnås, det är oftast bara fantasin som sätter gränser.


Handla rätt belysning för din utemiljö redan idag!


Ytterbelysningen på och runt ditt hus är oftast den belysningen som är tänd flest timmar på dygnet. Därför är det många gånger värt att välja en ibland dyrare armatur utrustad med energibesparande LED-ljuskälla istället för halogen. Då sparar du både pengar på lägre energiförbrukning och slipper byta glödlampa i utelampan vart år.

Navigera bland våra olika kategorier för utelampor och trädgårdsbelysning för att upptäcka nya spännande favoriter från välkända varumärken. Ta gärna hjälp av vår duktiga kundtjänst som alltid är tillgänglig för att besvara dina frågor och guida dig till den bästa lösningen.


Upplyst trädgård – Så väljer du rätt utomhusbelysning

Att välja rätt utomhusbelysning kan vara avgörande för att skapa en trivsam och trygg utomhusmiljö. För att göra det behöver du ta hänsyn till flera faktorer, som belysningens syfte, ljusstyrka, färgtemperatur och IP-klassning. Pollare och stolpbelysning är bra till att lysa upp gångar och större ytor, fasadbelysning ger en trygg entré och punktbelysning kan lyfta fram växter och träd.


När du väljer fasadbelysning är det viktigt att tänka på följande

Vid val av fasadbelysning är det viktigt att tänka på flera faktorer för att uppnå en bra och funktionell belysning. Först och främst bör du fundera på vilken funktion belysningen ska ha, om den ska ge enbart dekorativt ljus eller också fungera som säkerhetsbelysning. Sedan är det viktigt att välja rätt ljusstyrka och ljusfärg, beroende på vilken effekt du vill uppnå. För att belysningen ska klara av att vara utomhus behöver den ha en hög IP-klass, som skyddar mot väder och vind. Slutligen bör du överväga om du vill ha möjlighet att dimma belysningen, för att kunna variera ljusstyrkan efter behov. Genom att tänka igenom dessa faktorer kan du välja rätt fasadbelysning för din utomhusmiljö.


Välj rätt ljusstyrka och färgtemperatur på fasadbelysning

Välj en lampa med lång livslängd, såsom LED, för en mer hållbar och energieffektiv lösning. För att få ett enhetligt utseende bör du välja belysning som har samma ljusstyrka och färgtemperatur. En för stark ljusstyrka kan göra att din trädgård upplevs bländande medan en för svag ljusstyrka inte ger tillräckligt med ljus. Färgtemperaturen på belysningen kan påverka uppfattningen av din trädgård. En varm, gulaktig färg ger en mer inbjudande känsla medan en kall, blåaktig färg ger en mer modern känsla.


Välj rätt IP-klass

Utomhusbelysning behöver ha en högre IP-klass än inomhusbelysning för att klara av väder och vind. Tänk på vilken typ av klimat du har i din trädgård när du väljer IP-klass. För inglasade uteplatser eller skyddade områden rekommenderas IP21, som skyddar mot droppande vatten. IP23 kan utsättas för regn men måste placeras mer än 50 cm från vågrätt eller lutande ytor såsom mark, golv, tak. För närmare placering, använd IP24, IP44 eller IP54. För belysning i marken eller golvet krävs IP67. Det kan även vara bra att installera en jordfelsbrytare för extra säkerhet. Rådfråga en elektriker om du är osäker vid inköp och installation.