Material & Skötselråd


INFORMATION OM VÅRA MATERIAL


Roble

Roble kommer från den torra Chiquitania skogen i sydöstra Bolivia, torra skogar är idealiska för starkt och långvarig trä. Roble är ett stark lövträ som är ljusgult till färgen. Det har en slät lyster med en tät ådring. Roble är utmärkt för svarvning och bearbetning.

Roble har en hållbarhet på upp till 25 år. Dess styrka liknar teak och ek. Roble är ett långsam växande träd och fälls efter 80 - 100 år. Om den lämnas obehandlad antar den ett silvergrått utseende. Vår Roble är 100% FSC® och kommer från Bolivia. Vårt vattenbaserade protector och / eller Timber treatment rekommenderas för att behandla Roble möbler.

Teak

Ett starkt lövträd som varierar från gyllenbrun till mörkbrun . Variationer i virket är normalt. Det har en hållbarhet på upp till 25 år. Om den lämnas obehandlad kommer Teak anta en silvergrå ton efter en period av 3-6 månader. Det kan behandlas med Timber Treatment, Timber Sealer eller Protector. Våra 100% FSC® Teak möbler görs endast med hjälp av premium virke från Brasilien.

Oljad Mahogny

Mahogny är ett starkt lövträd med en tät och i stort sett kvistfri ådring. Allt mahognyträ i vårt sortiment är FSC 100% certifierat och har en förväntad livslängd på upp till 10 år. Vår oljade mahogny har förbehandlats med olja på fabriken för att ge möblerna ett enhetlig utseende. Om möblerna lämnas obehandlade kommer den oljade mahognyn först att mörkna och sedan inom en period på 3-6 månader skifta till en silver-grå ton. För att behålla finishen rekommenderar vi att du årligen applicerar Cornis-olja för att återfukta träet och bibebehålla den rödbruna färgen på träet.

Sherwood

Sherwood-sortiment är nytt för 2019, och är en modern twist på en traditionell möbelstil. Kollektionen innehåller många av Alexander Rose mest populära möbler, så oavsett om du söker en bänk eller en matgrupp, hittar du något som passar din smak och budget. Sherwood är tillverkade av 100% FSC® Akacia från Vietnam. Den borstade kastanjebruna ytan uppnås genom att träet förbehandlas på fabriken före montering av varje enskild bit. Vi lämnar 3-års garanti på Sherwood kollektionen.

Cornis

Täta och starka lövträd med en hållbarhet på upp till 10 år. Det är rödbrunt och varje möbel har en oljad yta som ger det en jämn lyster. Vår FSC® MIX Cornis kommer från eukalyptusträd i Sydamerika. Om den lämnas obehandlad kommer det först att bli mörkare sedan silvergrått efter en period på 5-6 månader. Vår Cornis är grundoljat på fabriken för att ge möbeln en mer enhetlig färg. Vi rekommenderar användning av Cornis olja.

Painted Acacia

Våra möbler som är tillverkade av Acaciaträ är 100% FSC® och kommer från Vietnam. De har en hållbarhet på upp till 10 år. Den vita ytan är resultatet av två lager av polyuretanfärg som har en matt yta. Det kan rengöras med varmt tvålvatten och en svamp. Undvik att använda vassa föremål för att rengöra bänken eftersom detta kommer att repa och ta bort färgen. Vill man renovera och måla om sin vita bänk går det bra med en polyuretanfärg med matt finish.

Furu

Ett barrträd som varierar från ljust gult till grönt. Det har en hållbarhet på upp till 10 år om det behandlas årligen. Vi rekommenderar att behandling med en bevarare såsom Cuprinol eller Ronseal. Använd inte Timber treatment eller protector, endast sealer. Våra FSC® 100% tall är doppbehandlade till kategori 3.

Rose Fiber

Används i vår San Marino, Ocean Bronze. Rose syntetfiber har högsta kvalitet av hög densitet polyeten (HDPE). Egenskaperna för denna fiber utmärks av draghållfasthet, hållbarhet samt UV och väderbeständighet. Våra extraheringsprocesser skapar en syntetfiber som är helt genomfärgad, resistenta mot extrema temperaturer, giftfria, miljövänliga, 100% återvinningsbara, tvättbara och mögelsäkra. Det har 10 års material garanti. Väven rengörs enkelt med varmt tvålvatten.

Monte Carlo

Konstrotting är en mycket flexibel, draghållfast polyeten fiber som används för vävning av möbler. Fibrerna är tillverkade av polyeten med hög densitet – HDPE, en 100% återvinningsbar och giftfritt material. Det är perfekt för användning utomhus eller inomhus och har unika egenskaper som gör den okänslig för UV-strålar och extrema väderförhållanden. Fibrerna är UV- och väderresistenta och garanteras för upp till 3 år, fri från defekter såsom sprickor, trasning och sönderbrytning. Väven rengörs enkelt med varmt tvålvatten. Det glas som används på vävda borden är härdat säkerhetsglas och kommer inte försämras.

Aluminium

Vävda ramar och Portofino Lite är tillverkad av pulverlackerat tubulärt aluminium för att uppnå ett hög styrka-viktförhållande, vilket resulterar i en mycket stark och lätt ram. Aluminium är resistent mot korrosion vilket gör den idealisk för utomhusbruk.

Rostfritt Stål

Rostfritt stål innehåller krom för att bilda en passiv film av kromoxid som förhindrar ytkorrosion. Vi använder grade 304 tubulär sektioner som är kemiskt betade och naturligt passiviseras efter tillverkning för att förbättra dess motståndskraft mot att mattas. Alla kvaliteter av rostfritt stål kommer fläckas och missfärgas med tiden, och är aldrig helt underhållsfritt. Därför krävs viss rutin rengöring för att hålla alla rostfria produkter i bra skick så att det estetiska utseendet inte äventyras. För att bibehålla den ursprungliga höga kvaliteten på finish, är polering och lätt rengöring är lämpligt; Vi rekommenderar våra 2 in 1 rostfritt stål renare & skyddande polermaskin.

Rose Sling

Tillverkas i Indonesien. Vietnam och USA, ett tufft syntetiskt tyg tillverkat av PVC belagd polyester. Den har speciellt framtagna garner, utvecklade för att motstå UV-blekning, mögel och de mest svåra väderförhållandena. Tyget är helt vattentät och kan rengöras med tvål och vatten.

Stone Effect Tops

Används i våra Portofino och Portofino Lite sortiment. Sten toppar är gjorda av kompakt glasfiber cement, belagda med en mycket tålig granit effekt beläggning. Den är UV- och väderbeständig och kräver minimalt underhåll.

HPL

Används i sortimentet Avant. HPL (hög trycks laminat) framställs genom att kombinera värmehärdande harts med kraftpapper under höga temperaturer. Resultatet är en extremt tuff och vädertåligt material med en hållbar finish.

Glas

Ett material som är framställt av en kombination av kvartssand – kiseldioxid, soda och kalk. Förutom att vara 100% återvinningsbara kommer det inte försämras. Glaset vi använder är härdat säkerhetsglas uppfyller till BS EN 12150.


UNDERHÅLL


De träslag och virke vi använder för våra produkter är extremt hållbara och kan motstå de värsta väderförhållandena. De är därför idealiska för trädgårdsmöbler.

På grund av vittrings processen och att timmer är ett naturligt material, kommer fogarna blir något förskjutna och ytliga sprickor att uppstå, särskilt på ändträ och i mindre utsträckning på ytan inom några veckor. Liksom med andra lövträd såsom vår FSC® 100% teak eller FSC® 100% Roble, är detta det normala beteendet av timmer. Därför är våra möbler utformade med detta i åtanke och dess styrka och hållbarhet kommer att förbli opåverkade.

Våra träprodukter är tillverkade av naturligt levande trä, därför är det naturligt att själva träet varierar i form och färg. Timmer, även från samma träd, kommer att variera i många avseenden. Variationen i färg och ådring varierar och är utmärkande för varje produkt.

Fläckar som spill, fågelspillning och mögel kan tas bort med Alexander Rose cleaner. Alternativt slipas ner med hjälp av medium sandpapper. Flisor eller sprickor kan limmas med ett vattensäkert lim som är lämpligt för trä. Skruvtving kan vara nödvändigt och överflödigt lim tas bort med en fuktig trasa. Området bör slipas när limmet torkas.

Svarta fläckar uppkommer genom garvsyra i träet eller luftburna sporer. Det är en naturlig process och kan förväntas, det kommer inte att påverka kvaliteten eller hållbarheten hos träet. För att ta bort de svarta fläckarna användas ett svampdödande rengöringsmedel t.ex. Dettol, med hjälp av en tunn borste tills de svarta fläckarna försvunnit.

De flesta av Alexander Rose trämöbler kräver ingen behandling. De flesta träslag som Teak, Roble och Mahogny har hög oljehalt som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel, och alla dessa träslag kommer anta en silvergrå färg efter ca 3-6 månader.

Om man vill behålla den ursprungliga färgen på träet som det var vid inhandling, då rekommenderar vi behandling så snart som möjligt efter köpet. Om behandling inte sker förrän några månader efter att möblerna stått ute, kommer rengöring behövas före behandling.

Behandling av furumöbler rekommenderas. Obehandlad Furu kommer enbart att ha en förväntad livslängd på upp till 5år. Behandlingsrekommendation för Furu är en årlig beläggning av antingen Ronseal eller Cuprinol Softwood, detta kommer öka hållbarheten upp till 10 år.

I kalla och torra perioder krymper träet vilket leda till små sprickor i möblerna och det omvända i varma och fuktiga perioder där virket expanderar och kan resultera i viss ojämnhet.

Se våra rekommendationer för behandling av våra trävaror nedan:

Timber Cleaner

För restaurering av missfärgat trä. Appliceras på våta möbler, för att avlägsna smuts, rekommenderas för användning på alla träslag.

Timber Protector

Utformad för att skydda och ger ett mer enhetligt utseende av virket, varar upp till dubbelt så länge som Tmber Treatment. Det är miljövänligt och vattenbaserat , rekommenderas för användning på Teak och Roble.

Timber Treatment

En multi funktions behandling, speciellt framtagen för att förbättra, skydda och bevara den naturliga skönheten av alla typer av trämöbler, oljebaserat, rekommenderas för användning på Teak, Mahogny och Roble.

Timber Sealer

Ger en skyddande beläggning utformad så att träet att andas, samtidigt som vittring, smuts och fuktabsorption minskas. Den kan användas i samband med Timber Treatment som förseglar porerna för längre varaktighet. Kan användas på Teak, Roble, Mahogny och Furu.

Cornis Oil

För användning på cornis produkter. Denna produkt används för att återställa ytan till de skick de ursprungligen var, innan vittring.