Fasadbelysning


Fasadbelysning är en viktig del av utomhusmiljön och kan tillföra stil, säkerhet och atmosfär. En populär typ av utomhusbelysning är vägglampor med LED-ljuskälla som är energieffektiva och har lång livslängd. Med rätt fasadbelysning kan du förbättra säkerheten kring ditt hem samtidigt som du skapar en trivsam utomhusmiljö. Hos oss hittar du ett brett utbud av spotlights och vägglampor för utemiljö i olika stilar och prisklasser. Våra produkter kommer från välkända varumärken och vi erbjuder alltid snabb leverans och personlig service. Ta en titt på vårt sortiment och hitta den perfekta fasadbelysningen för din utemiljö idag!


Vad ska man ha för fasadbelysning utomhus?

Valet av fasadbelysning beror på vilken effekt man vill uppnå. Direktbelysning ger en kraftig och riktad ljuskälla som lyfter fram detaljer på fasaden, medan indirekt belysning ger ett mjukare och mer stämningsfullt ljus. Det är även populärt att använda spotlights för att rikta ljuset på en specifik del av fasaden. Det är viktigt att välja rätt belysning för utemiljön och att den har rätt IP-klassning för att klara av väder och vind.


Får man sätta upp fasadbelysning själv?

Ja, man får själv sätta upp fasadbelysning. Men det är viktigt att man har grundläggande kunskaper om el och att man följer alla säkerhetsföreskrifter och byggregler. Vid tveksamheter eller bristande kunskap kan det vara bäst att anlita en elektriker.


Välj rätt IP-klass?

Utomhusbelysning behöver ha en högre IP-klass än inomhusbelysning för att klara av väder och vind. Tänk på vilken typ av klimat du har i din trädgård när du väljer IP-klass. För inglasade uteplatser eller skyddade områden rekommenderas IP21, som skyddar mot droppande vatten. IP23 kan utsättas för regn men måste placeras mer än 50 cm från vågrätt eller lutande ytor såsom mark, golv, tak. För närmare placering, använd IP24, IP44 eller IP54. För belysning i marken eller golvet krävs IP67. Det kan även vara bra att installera en jordfelsbrytare för extra säkerhet. Rådfråga en elektriker om du är osäker vid inköp och installation.


Hur montera fasadbelysning?

Montering av fasadbelysning kan skilja sig åt beroende på vilken typ av lampa man har valt. Generellt sett är det viktigt att säkerställa att belysningen sitter stadigt och att kablarna är ordentligt skyddade. Det är även viktigt att alltid följa tillverkarens monteringsanvisningar och säkerhetsföreskrifter. Om man är osäker kan det vara bäst att anlita en elektriker för att montera belysningen.